Menü Bezárás

Meddig ültethetünk még szabadgyökerű növényeket?

A szabadgyökerű növények nyugalmi állapotukban telepíthetők. Az ültetési szezon két fő időszaka késő ősszel (október végén–novemberben) és kora tavasszal (február végén–márciusban) van. Amint lombos állapotba kerülnek ezek a fák, onnantól kezdve egyre kockázatosabb az ültetésük. A rügyfakadás időpontját az időjárás mellett a növény fajtája is befolyásolja. A későn hajtó fák vagy cserjék ültetési ideje kicsit kitolható áprilisra is.

Kertészetünkben jellemzően gyümölcstermő növényeket, (gyümölcsfák, málna, ribizli, egres, szeder, josta, szőlő) és lombhullató díszfákat, díszcserjéket forgalmazunk szabadgyökérrel. Áprilisban nekiállunk ezek konténerezésének, (cserepezésének) és a munka során mindig a leginkább levelesedésnek indult fajtákat vesszük előre.

Aki tehát szabadgyökerű növényt szeretne tavasszal ültetni az lehetőség szerint még márciusban vagy áprilisban minél korábban tegye meg! Legközelebb ugyanis október végén lesz erre lehetősége. Szabadgyökerűként a növények ára lényegesen kedvezőbb, szállításuk egyszerűbb, de nagyon fontos, hogy óvjuk a gyökereket a kiszáradástól és szakszerűen járjunk el az ültetés során.

Nem kell azonban lemondani a telepítésről a továbbiakban sem!
A konténeres vagyis cserepes növények hatalmas előnye, hogy az év bármely szakában ültethetjük őket. Mivel ezeket a növényeket konténerben nevelték, ezért kiültetéskor a gyökérzet nem sérül, nem éri sokk a növényt. Nincs gyökérveszteség, így a növény visszaesés nélkül tud fejlődni, a sok hajszálgyökér kiültetéskor azonnal növekedésnek indul. Emiatt kevésbé szakszerű ültetés esetén is biztosabb az eredésük.

A konténeresek egyetlen hátránya, hogy  áruk jellemzően magasabb, viszont szinte 100%-os biztonsággal megerednek, ha betartjuk az alapvető ültetési szabályokat. (Nehezebb elrontani, hisz a már begyökeresedett, cserépben élő növényt nem fosztjuk meg gyökereitől, csak jobb körülmények közé tesszük.)