Menü Bezárás

Mikor és hogyan tegyük ki a szabadba fagyérzékeny növényeinket?

Mikor ültethetjük ki az egynyári virágokat, muskátlit, balkonnövényeket vagy a fagyérzékeny mediterrán növényeket?
A válasz nagyon egyszerű: A fagyok elmúltával ültethetőek ki a fagyérzékeny növényeink.
Különösen figyeljünk az éjszakai hidegekre, hajnali mínuszokra!
És ez az, amiért a válasz nagyon nehéz.
Minden évben változó, hogy meddig fordulnak elő fagyos reggelek. Volt olyan év amikor még májusban is be kellet vinnünk a fázós növényeinket.

Ezért amikor kora tavasszal megkérdezik a kertészetben, hogy ki lehet-e már ültetni az egynyári virágokat, csak azt tudjuk válaszolni, hogy ha fagy lesz, meg fog fagyni.

Tavasszal alig várja mindenki, hogy virágba boruljanak a balkonok, de ha türelmetlenek vagyunk örömünk nem lesz tartós. Nem is feltétlenül kellenek mínuszok ahhoz, hogy tönkremenjenek a virágok. Vannak különösen fázós fajták, amik elpusztulhatnak hideg, szeles, esős időben.

A népi megfigyelés szerint a fagyosszentek táján (Pongrác, Szervác, Bonifác napjain, május 12-13-14.) a melegedő időjárás hirtelen hűvösre fordul, sőt sokszor fagy is jön. Ha már kiültettük a virágainkat és mégis visszatérnek a mínuszok, éjszakára amit lehet, tegyünk fagymentes helyre. Ha ez nem megoldható, fátyolfóliával takarjuk le őket, így védve a fagytól.

Az ideális az lenne, ha tavasszal kétnyári virágokat ültetnénk (árvácska, százszorszép, nefelejcs) kiegészítve tavaszi hagymás virágokkal (nárcisz, jácint, tulipán) vagy a hidegtűrő primulával, boglárkával. Amikor május végén vagy júniusban a nagy hőség megjelenésével ezek lenyílnak már biztonságosan ültethetőek helyükre az egynyári virágok vagy balkonnövények.

Akárhogy döntünk is azonban nagyon fontos, hogy szoktassuk a növényeket a kiültetés előtt. A palánták nevelése számukra tökéletes körülményeket biztosító növényházakban történik. Az egyenletes hőmérséklet, ideális páratartalom, megfelelő öntözés és tápoldatozás után hirtelen sokként érheti virágainkat az erős szél, a tűző napfény, a hideg levegő, a túlöntözés vagy a túlzott tápanyag bevitel. Kertészetünkben igyekszünk minden növényünket szoktatni a kültéri körülményekhez, de új áru érkezése esetén ez a feladat a vásárlóinkra marad.

Közös célunk, hogy a nálunk vásárolt virágok legszebb formájukban pompázzanak. Számunkra a legnagyobb öröm a pozitív visszajelzés.