Menü Bezárás

Málna

A málna termesztése nem túl bonyolult, de környezeti szempontból igényes növény. Olyan kertbe lehet telepíteni, ahol gyengén savas, vagy semleges kémhatású, középkötött, levegős, tápanyagokban gazdag talaj található. Meszes talajon a málna nem érzi jól magát, gyengén fejlődik, sárgul, könnyen megbetegszik.

A málnavesszők két évig élnek. Az termés beérése után elpusztulnak.
Erősen sarjadzó növény, ezekről a sarjakról az állomány évről évre megújul.

Az egyszer termő málnasarj az első évben növekedik, fásodik, de gyümölcsöt nem hoz. A második évben a fás vesszőn teremnek a gyümölcsök. A gyümölcs érése után a növény lassan elszárad.

A kereskedelemben ’folyton termő’ málnaként kínált növény valójában kétszer termő. A két érésidő a nyári és az őszi időben elhúzódik, köztük csak rövid szünet van. Ezért tűnik úgy, hogy folyamatosan terem. A kétszer termő málna sarja a nyár elején jelenik meg és növekedésnek indul. Ősszel a vessző felső részén virágot hoz és gyümölcsöt terem. A második évben a vessző alsó részén jelennek meg a gyümölcsök.

Tehát a folyton termő fajták legalább 2 éves állományában a tenyészidő során nyáron először a 2 éves vesszők alsó részein találjuk gyümölcsöket. Majd ezek a 2 éves vesszők leérés után elpusztulnak. Közben növekedésnek indulnak a sarjak, őszre kifejlett vesszők lesznek és a vesszők felső részén megjelennek a gyümölcsök. Ezek azok a vesszők, amelyek a következő évben alul hozzák a gyümölcsöket, majd elpusztulnak, miközben megint új sarjak fejlődnek, melyek ősszel már teremnek.

A fentiekből következik, hogy az egyszer termő málnafajták az ültetést követő második évben kezdenek csak teremni, míg a kétszer termők már ősszel szüretelhetők.

A egyszer termő és a kétszer termő málna metszése eltér egymástól.

Az egyszer termőknél a 2 éves vesszőt a leérés után rögtön metsszük le, amúgy is elszáradna. A kétszer termő málnánál az első évben felül gyümölcsöt hozó (ősszel) vesszőrészt leérés után jobb lemetszeni. A 2 éves vesszőket pedig tőből vágjuk le, miután letermett. Folyton termő málnánál sokan elkövetik azt a hibát, hogy ősszel az az évi vesszőket is kivágják a letermett 2 éves vesszőkkel együtt, megszabadítva magukat a következő évi nyári terméstől. (Forrás: plantae.hu)

Fajták:

  • Fertődi zamatos málna
  • Polka
  • Lucana (Resa)
  • Autumn Bliss
  • Glen Ample
  • Fertődi Vénusz
  • Malling Exploit
  • Fertődi aranyfürt
  • Tulameen

Készleteink folyamatosan változnak, ezért kérjük érdeklődjön elérhetőségeinken az aktuálisan rendelhető növényekről! A listában jelenleg még nem szereplő fajták beszerzése is lehetséges. Kérje árajánlatunkat!